Elektrický Volkswagen se dočkal i své sportovní verze. Ta dostala přídomek GTX. Jaká je a co všechno je na ní zajímavé?

Výkonnost sportovního vozu v ekologickém balení

Sportovní crossover Volkswagen ID.4 byl dlouho očekávaným modelem z dílny německé automobilky. Jde o vrcholný model nesoucí značku ID.4.

Postaven je na platformě MEB. Model nabídne jako vůbec první elektromobil u Volkswagenu pohon všech kol díky sportovně laděnému podvozku. K hlavním lákadlům tohoto vozidla bezesporu patří jeho jízdní vlastnosti a také výkon. Jde o zatím nejsilnější elektrický Volkswagen.

Vybaven je dvěma motory, na každé nápravě se ukrývá jeden. Jejich celkový výkon činí 220 kW. Poměrně důležitá je i spotřeba, která činí v tomto případě 16,3 kWh/100 km. Zrychlení z 0 na 100 zvládne vozidlo už za 6,2 sekundy.

Vůz se pyšní maximálním točivým momentem a díky tomu má i vynikající jízdní vlastnosti v každé zatáčce. Díky tomu slibuje opravdové potěšení z jízdy a dokazuje, že se sportovní výkon s čistě elektrickým pohonem nijak nevylučují.

Elektromobil nabídne celkový dojezd 480 km. Akumulátor lze nabíjet prostřednictvím DC nabíjení příkonem až 125 kW. Díky tomu se nabije na dojezd 300 km za cca 30 minut. Případně můžete zvolit i dvoufázové AC nabíjení. I přes mnohé marketingové proklamace se technologie baterií příliš neposunula. Spíše došlo ke zlevnění a dříve drahé baterie, které jsme vídali použité například jako akumulátory do notebooku, je dnes i z nákladového hlediska aplikovat i do automobilů.

Dynamickému sportovnímu pojetí odpovídá též exteriér tohoto auta. Světelný pruh na přídi automobilu je v případě verze GTX kombinován s výraznými prvky. Asi nejvíce stojí za povšimnutí trojice voštinových části tvořících světla pro denní svícení, které podtrhují sportovní vyznění.

Prostorné SUV s velmi pestrou výbavou

Přes svou sportovnost si však Volkswagen ID.4 GTX zároveň zachovává komfortnost SUV. Dostatek prostoru je na první pohled patrný i v interiéru. Uvnitř můžeme čekat například 10palcový infotainment či veganské čalounění sedaček. Sportovní vyznění pak podtrhuje detail červeného prošívání potahů.

Za příplatek pak máte možnost si pořídit elektricky nastavitelná sedadla se zdravotním certifikátem AGR, a to opět bez materiálů živočišného původu. O konektivitu se stará App-Connect, která zajistí, že si aplikace v telefonu užijete dokonce i za jízdy.

Standardně patří do výbavy i 20palcová litá kola v exkluzivním designu Ystad s futuristickým nádechem. Za příplatek pak lze získat i kola 21palcová.

Za sportovní pojetí si ovšem budou muset vyznavači elektromobility poněkud připlatit. Za model GTX zaplatíte téměř o 400 000 Kč víc než v případě standardní verze. Volkswagen tak cenovkou překonal i Teslu s jejím vozem Model 3.

Navíc si však můžete užít i možnosti příplatkového Sport paketu. Ten nabídne o 15 mm nižší sportovní podvozek, elektronickou uzávěrku diferenciálu XDS, systém progresivního řízení i adaptivní tlumiče.