Minimalizace spotřeby vozů je v dnešní době trendem, který potkává každou automobilku. Od podlahy to však vzalo BMW, které ohlásilo vývoj modelu, jehož spotřeba se bude pohybovat pod půl litrem benzínu na 100 kilometrů.

Jaká je podle vás ideální spotřeba vozu? Okolo 4 litrů? Čím menší tím lepší? No jak se zda, výrobci automobilek budou spotřebu neustále tlačit dolů. Je to dáno jednak stále více se tenčícími zásobami ropy a také vývojem nových technologií a zaváděním nových úspornějších motorů, které mnohdy spolupracují s motory elektrickými.

tebmi381_55814ee9b6ece

Plug-in hybridy jsou horkou “novinkou“ ve světě automobilů, a počítá s nimi i BMW. To nyní oznámilo, že se v Mnichově pracuje na vývoji nového modelu, který by měl předčit i extrémně úsporný model hybridní Volkswagen XL1. Ten se může pochlubit těžko uvěřitelnou spotřebou 0,9 litrů na 100 kilometrů.

tebmi386_55814eea8fddc

BMW sebralo rukavici hozenou XL1 takovým stylem, že se ani nechce věřit, že se plánů dočkáme. Plánuje totiž sestavit model plug-in hybridu, jehož spotřeba se bud epohybovat okolo 0,4 litrů na 100 kilometrů a to ovšem benzínu. Vůz by měl být zároveň schopen odvézt 4 osoby najednou a dosáhnout rychlosti i 180 km/h což Volkswagen ani zdaleka neumí.

tebmi307_55814ee2c9b48

To vše díky speciální karoserii vyrobené z plastu, která bude vyztužená uhlíkovými vlákny. Navíc bude navržen tak, aby se co nejvíce minimalizoval odpor vzduchu. Váha vozu by měla dosahovat pouhých 1 200 kilogramů, což je ovšem logické. Na tomto kolbišti však Volkswagen se svými 800 kilogramy vítězí.

tebmi300_55814edfeb24c

Kdy přesně se nového modelu dočkáme, zda se bude jednat pouze o předváděcí vůz, nebo se dočkáme i nějaké té malosériové výroby prozatím nevíme. Něco nám však napovídá, že by se mohlo jednat o malé překvapení do Frankfurtu, popřípadě k oslavám stoletého výročí mnichovské automobilky.